On the road again !

Klaar voor vertrek

We zijn er klaar voor !

De auto is ingeladen, de kaarten van Scandinavië zijn toegevoegd aan het navigatiesysteem en de reispapieren zijn talloze keren gecheckt.

We proberen morgen vroeg te vertrekken, we moeten om rond 18.00 uur in Kiel zijn om daar aan boord van de Stena Scandinavica te gaan. Dat schip brengt ons in ca. 10 uur naar Göteborg.

Als we vroeg genoeg in Kiel zijn kunnen we daar ook nog iets van de stad zien.

We gaan tijdens de reis 16 hotels aandoen en we overnachten drie keer op een veerboot.

Om het gesjouw met grote zware koffers elke dag enigzins te beperken hebben we een aantal kleine koffers bij ons.

Zo kunnen we elke dag het hoog nodige meenemen voor een overnachting.

Op bijgaande foto`s is de route te zien die we gaan rijden vanaf Helsinki tot Oslo.

De andere afbeelding is een schema van de route, het aantal km`s en hotels en excursies etc. laat zien.



Voorbereiding van onze Scandinavië reis

Enkele jaren geleden hebben we met de “Rotterdam” van Holland America Line onze eerste cruise gemaakt.

Omdat we het cruisen wilden uit proberen hebben we toen gekozen voor een korte cruise die vanuit Nederland vertrok.

En dat werd dus de “Norwegian Fjords Cruise”

Deze cruise is ons dusdanig goed bevallen dat we daarna meerdere cruises hebben gedaan.


Toen we plannen aan het maken waren voor een zomerreis kwam Noorwegen weer bovendrijven als bestemming.

We wilden weer langs de fjorden gaan, maar dan per auto.

Al zoekend kwamen we uit op de reis die nu geboekt is.


In grote trekken ziet de reis er als volgt uit :

Na een rit naar Kiel en een overtocht naar Göteborg begint de eigenlijke Scandinavië reis.

We gaan een stukje door Zweden rijden en rijden dan vanaf Helsinki naar het noorden van Finland waarbij we de poolcirkel gaan passeren.

Vanuit Finland gaan we naar de Noordkaap in Noorwegen.

Weer richting zuiden rijden we langs de Noorse kust en fjorden naar Oslo van waar we overvaren naar Frederikshavn in Denemarken.

Vandaar is het nog ca. 1000 kilometer rijden naar huis.


We gaan, waar dat mogelijk, is dagelijks onze belevenissen en ervaringen online zetten.


In de fotogalerij hebben we foto`s gezet van de vormen van transport waar we tijdens deze reis gebruik van gaan maken.



Seoul 4

Seoul, vrijdag 15 maart 2019


Gisteren hadden we niets gepland staan. We zijn na het ontbijt een stuk de straat afgelopen waar aan het hotel gelegen is. Zo kwamen we bij de tourist info terecht. Daar kregen we een kaart uitgereikt van de omgeving en een beknopte omschrijving van wat er in de buurt te zien en beleven was.

Omdat we in de avond een voorstelling hadden geboekt besloten we uit te gaan zoeken waar het theater zich bevond, we hadden al op her internet gelezen dat het nogal moeilijk te vinden was.

Om een lang verhaal kort te houden, we hebben het in het geheel niet gevonden en besloten `s avonds maar een taxi te nemen.

Inmiddels waren we al een aardig stuk van het hotel verwijderd geraakt, zover dat we in de buurt van de Space Tower kwamen. We besloten dat stukje ook nog maar door te lopen.

Toen we aan de voet van de heuvel aankwamen waarop de spacetower is gebouwd werd ons d.m.v. een bord de mededeling gedaan dat de cablecar die naar de voet van de toren zou moeten rijden wegens onderhoudswerkzaamheden niet te gebruiken was.

Dus moest er naar alternatief vervoer gezocht worden, lopen was geen optie daarvoor was de afstand te groot en natuurlijk ook nog eens heuvel op. We hebben diverse taxi`s aangehouden maar er was er niet één die ons naar boven wilde brengen. Wel stond er een shuttle bus die blijkbaar naar boven ging, er was geen chauffeur te vinden maar de deur stond open dus we hebben plaatsgenomen op de stoeltjes die in een kleuterklas niet zouden misstaan.

Na verloop van tijd stapten er meer mensen in waaronder ook de chauffeur, de bus begon te rijden..... de heuvel af. Na een kort ritje door de stad kwamen we dan toch bij de toren aan en konden we na het aanschaffen van de kaartjes de lift naar boven nemen.

Ook hier was het uitzicht overweldigend, door het heldere weer konden we kilometers ver kijken en zagen we hoe ver de stad Seoul zich uitstrekt.

Voor de terugreis probeerden we weer een taxi te nemen maar ook deze keer lukte dat niet.

Het werd een helse wandeling om terug in het hotel te komen,we hebben onderweg een koffiestop in gelast om even op adem te komen.


Voor we naar de voorstelling vertrokken hebben we in het hotel iets westers gegeten. Een welkome afwisseling na het vele exotische eten wat we de laatste weken hebben genuttigd.


En toen was het tijd om naar de voorstelling ¨Nanta¨ te gaan, we hebben al maanden geleden kaartjes geboekt. Er waren veel positieve beoordelingen te lezen en de show draait al jaren.

Bij de concierge van het hotel dachten we even een taxi te regelen, maar dat ging nog niet zo eenvoudig als we dachten. Met veel omhaal en met behulp van een plattegrond legde hij ons uit dat het theater zich in voetgangers gebied bevond en we beter konden gaan lopen. We lieten weten dat we daar anders over dachten en het toch wel plezierig zouden vinden als hij een taxi zou roepen. Aldus geschiedde. En zo werden we een paar minuten later afgezet op een plek waar een avond markt gaande was. Nu wisten we wel waar we zijn moesten, na nog een keer navraag doen stonden we voor het theater en kon het feest beginnen.


De Nanta show is eigenlijk van alles wat, er wordt muziek gemaakt door met lepels en messen op potten en pannen te slaan, er is acrobatiek en dans.

En er is humor, Koreaanse humor dan, we konden er geen touw aan vast knopen.

We vonden de show heel leuk, in ieder geval heel vrolijk.

Hier is een trailer van de show te zien.


Vandaag zijn we naar een museum in buurt gelopen waar we alles te weten kwamen over de geschiedenis van het land en met name die van de laatste 100 jaar.


Omdat we om 2 uur mochten uitchecken i.p.v. om 12 uur zijn we daarna de koffers gaan pakken en hebben die in bewaring gegeven. We nemen om ca. 5 uur de bus naar het vliegveld waar we hopen dat onze vlucht om 20.55 uur vertrekt naar Taipei. Daar hebben we 2 uur de tijd om over te stappen voor de vlucht naar Schiphol.


We hebben een prachtige reis gemaakt, we hebben heel veel gezien en meegemaakt.

We hebben met diverse culturen en mensen kennis gemaakt.

Eigenlijk hebben we niets negatiefs ervaren of het moet een lift zijn die stil bleef staan of een taxichauffeur die op de verkeerde plek stond te wachten.

De verzorging aan boord van de ¨Noordam¨ was top, zoals we dat van Holland America Line gewend zijn. De excursies die we hadden geboekt in Taipei en in Seoul waren goed verzorgd en hebben geheel aan onze verwachtingen voldaan.

Vooral de persoonlijke aandacht van de gidsen hebben we als heel positief ervaren.



Seoul 3

Seoul, woensdag 13 maart 2019


Nami Island was de eerste bestemming in de tour die ons door Stella was aangeraden.

Na het plegen van diverse telefoontjes sms jes en E Mails was het ons gelukt de tour te boeken.

We werden opgehaald om 8 uur en waren de enige passagiers in een limousine busje.

De chauffeur was een heer in donker kostuum die alleen het hoognodige mededeelde.

We kregen te horen wat de gedurende de dag te zien zouden krijgen en mochten kiezen tussen 2 gerechten die we als lunch zouden eten.

Er zou chicken curry ter tafel komen, we hadden de keuze tussen de variaties heet en heel heet.

We gaven te kennen dat we dan van alle beide smaken een portie wilden reserveren.

Dat bleek echter een onmogelijkheid, het was het één of het ander. Dus viel de keuze op heet.

We zij geen watjes hè ?

Nami Island is gelegen in de Han Rivier, we gingen te voet aan boord van een ferry die ons in enkele minuten naar het eiland bracht.

Toen we aan land gingen sneeuwde het, gelukkig duurde dat niet te lang en kwam er een zonnetje bij.

Het eiland is te vergelijken met een een soort Efteling, het wordt ook omschreven als sprookjespark.

Maar dan wel Koreaanse sprookjes, wij konden er niets in herkennen.

Toch was het de moeite van een bezoek waard, het was er,omdat het nog vroeg was erg rustig. Er klonk overal muziek waarvan je in de Zen mode zou kunnen geraken.

Er waren mooie lanen met sequoia bomen en mede doordat het nog koud was waren er ijssculpturen.

De lunch werd om 11 uur gebruikt in een restaurant bij de ferrypier.

Er werd een bak gloeiende houtskool op tafel gezet waarna er stukken kip en paddenstoel op werden gedrapeerd. Toen de kip een bepaalde graad van gaarheid had werden de stukken vlees d.m.v. een grote schaar in hapklare brokken geknipt. Daarna was het nog zaak om de stukken d.m.v. 2 stokjes op je bord te krijgen, na wat oefening lukte ook dat.

Het potje hete saus hebben we onaangeroerd gelaten, daarvoor was de kip precies goed gekruid.

Van alle andere bijgerechten hebben we wel enthousiast gebruik gemaakt.

Op de weg terug naar Seoul stopten we in Petit France, hier was een stukje Frankrijk nagebouwd. Er waren huisjes die in Normandische stijl waren en huisjes die wel uit de Elzas leken te komen.

We konden ook het interieur bekijken.

Laatste stop vandaag : Morning Calm. Ook hier hadden we geen idee wat ons te wachten zou staan.

We werden aangenaam verrast toen we in een prachtig park beland bleken te zijn.

Er waren tuinen in diverse stijlen, de bonsai tuin en de Koreaanse tuin vonden we het mooist.


Seoul 2

Seoul, dinsdag 12 maart 2019


Stella stond ons vanmorgen om 9 uur op te wachten in de lobby. Zij zou vandaag onze gids zijn tijdens de ¨Seoul full essential day tour¨. In het minibusje waar ze ons liet instappen bevonden zich al enkele mensen van diverse nationaliteiten. Zo was er een man uit de U.S. Een paar waarvan hij Japans was en zij Koreaans, een vrouw uit Londen die arts bleek te zijn. Een meisje uit de U.S.

En dan was er Stella, zij was pas weer woonachtig in Korea na een verblijf van 24 jaar in Djakarta. 

Grappig zo`n club van diverse nationaliteiten en achtergronden.

Als eerste gingen we naar een Boeddistische tempel.

Daarna gingen we naar het Deoksugung Paleis, we hebben hier de diverse gebouwen bekeken en de wisseling van de wacht meegemaakt. Een prachtige gebeurtenis die helaas werd afgebroken toen het licht begon te regenen.

Omdat we al geruime tijd niets hadden gegeten, na en voortreffelijk ontbijt in het hotel, werd het tijd om een restaurant op te zoeken. Gelukkig had Stella dat voor ons geregeld.

We kwamen terecht in een klein restaurant in een achteraf straatje. Vooraf hadden we kunnen kiezen uit 3 gerechten. We hadden gekozen voor pork BBQ. Dat pork bleek achteraf een uitstekende kwaliteit rundvlees te zijn. E.e.a. werd op een gloeiende plaat gevleid te samen met diverse groente soorten. We mochten zelf de ingrediënten af en toe omdraaien en naar behoefte in ons rijstkommetje  doen belanden. Er waren ook voldoende bijgerechten voorhanden waaronder het zeer gewaardeerde kimchi, een gerecht van gefermenteerde koolsoorten. 

In vroeger tijden, toen ik nog werkte, kwam ik regelmatig met Koreanen in aanraking, en als het even kon zorgde ik er voor dat ik tegen etenstijd in de buurt was. Daar heb ik al kennis gemaakt met kimchi, m`n collega`s verklaarden me voor gek dat ik  ¨dat spul¨ at.

Na de lunch werd en aangekondigd dat we naar een studio gingen, we hadden geen idee wat dat moest betekenen, maar daar zouden we snel achter komen.

We kwamen in een ruimte waar diverse Koreaanse kledingstukken aan rekken hingen, het was de bedoeling dat we ons in die jurken en kostuums zouden hijsen. Toen dat met de hulp van enkele zeer hulpvaardige dames was volbracht mochten we eerst elkaar fotograferen en werden we later door een echte fotograaf op de gevoelige digitale plaat vastgelegd.

Het resultaat van deze escapades kunt u bij dit relaas aantreffen.

Verder kregen we nog een historisch dorp in de buurt te zien en werden we een berg op gereden.

Vanaf de berg zagen we een andere berg en daar weer achter lag, op 50 km. Afstand, Noord Korea. Waar wij waren bevinden zich ook Zuid Koreaanse uitkijkposten.

Als afsluiting mochten we nog even door een winkelgebied wandelen, tijd voor ons om eindelijk een kop goede koffie te drinken.

En zo kwam er een einde aan een mooie dag, waarin we veel hebben meegemaakt en gezien, en vooral veel aardige mensen hebben ontmoet.

Seoul

Seoul, maandag 11 maart 2019


We stonden vanmorgen om 7 uur op de stoep voor ons appartement in Auckland. We hadden transport naar het vliegveld besteld die werd geacht om 7 uur aanwezig te zijn.

Toen het tegen 07.30 uur liep was de auto nog niet gearriveerd en hebben we het nummer maar eens gebeld dat we hadden gekregen in een bevestigings SMSje.

De chauffeur bleek bij de cruiseterminal te staan, gelukkig ook vlak bij het appartement.

Na een verhelderend telefoongesprek was de auto enkele minuten later bij ons.

De rit naar het vliegveld duurde maar een half uur, zodat we nog ruim op tijd aanwezig waren.


De vlucht werd uitgevoerd door Korean Air, een maatschappij waar we nog niet eerder mee hebben gevlogen. Maar het was een zeer positieve ervaring.

Als lunch hadden we de keuze tussen westers en Koreaans eten, ik koos voor de Koreaanse variant. Dat bleek ¨bibimbap¨ te zijn, ik kreeg een plateau met diverse schaaltjes en een handleiding hoe e.e.a. in een maaltijd om te toveren.

Bimibap is een populair Koreaans gerecht. Het woord betekent letterlijk gemixte rijst of gemixte maaltijd en bestaat uit rijst met een aantal groenten die door elkaar gemixt worden.

Bibimbap wordt opgediend als een kom warme rijst met een aantal geselecteerde groenten, vlees, gebakken ei, en gochujang. Bibimbap kan ook als vegetarisch gerecht, dus zonder het vlees, gegeten worden. De ingrediënten worden door degene die het gerecht nuttigt zelf door elkaar geroerd alvorens hij het tot zich neemt. Het gerecht kan zowel warm als koud gegeten worden.

Ook dit was positief en smakelijk.

Tijdens de vlucht die bijna 11 uur duurde hebben we diverse films bekeken en af en toe een wijntje gedronken.

Aangekomen bij de paspoortcontrole ging het mis. Ingrid die naast me aan een andere balie stond was snel door de controle. Na het plaatsen van 2 vingertoppen op een apparaat kreeg ik het automatisch gegenereerde verzoek : ¨Look at the camera¨ Nadat ik dat had gedaan werd het verzoek nog zeker 10 keer herhaald. De dame achter de balie bleef ogenschijnlijk kalm maar ging wel in conclaaf met de collega naast haar en begon in een telefoon te fluisteren. Wat was er toch aan de hand ?

Had ik misschien naar de kapper moeten gaan voor we op reis gingen ? De foto in mijn paspoort wijkt wel enigszins af van mijn huidige uiterlijk.

Het probleem bleef zich voor doen en ik werd verzocht met een zeer streng kijkende heer mee te gaan om in een apart gelegen kantoor eens wat dieper op de materie in te gaan.

Ook hier werd ik verzocht plaats te nemen voor de camera waarna het zelfde ritueel zich herhaalde. Minuten lang kreeg ik het verzoek in de camera te kijken. Of het uiteindelijk gelukt is de foto te maken is me niet bekend. Ik mocht het pand verlaten en mijn reis voortzetten.

En zo werd ik met een ongeruste Ingrid herenigd en konden we op zoek naar onze koffers.

Die hadden we snel te pakken. Volgende etappe : op zoek naar de transferbus. Na enige navraag hadden we het loket waar we moesten zijn gevonden en konden we ons 2 kaartjes naar het hotel aanschaffen. Dit verliep allemaal vlekkeloos, we hadden het perron waarvan de bus zou vertrekken ook snel gevonden, wel moesten we even wennen aan de aanzienlijk lagere temperatuur. Die was 6 graden !

Na een rit van bijna een uur waren we bij het hotel en na een snelle incheck konden we ons op bed laten vallen na een lange reisdag.


Auckland

Auckland, zondag 10 maart 2019

We waren vanmorgen al in Auckland toen we de ogen openden.

Omdat we bij de laatste groep waren ingedeeld die van boord ging konden we nog geheel relaxed ontbijten.

Om even voor negen uur kregen we het teken dat we van boord mochten/moesten.

We waren snel door de diverse controles en hadden een bagage karretje te pakken.

Een van de de vele vrijwilligers wilde weten waar we met dat karretje heen gingen, toen we aangaven dat we onze bagage wilden droppen in het hotel een paar honderd meter verderop was dat geen bezwaar.

Toen we echter goed en wel onderweg waren werden we weer gestopt en vond men het toch noodzakelijk een kruier mee te laten lopen.

Dus zijn we gezellig keuvelend samen met de kruier naar het hotel gelopen waarna we onze bagage in een depot in bewaring konden geven omdat we nog niet in de kamer konden.

We hadden het plan om d.m.v. een hop on hop off bus Auckland te gaan verkennen. Maar toen Ingrid een toerist info zag zijn we daar gaan informeren naar een citytour. Die bleek er te zijn en ook nog eens snel te beginnen. Dus zaten we even later met vogels van diverse pluimage in een minibusje.De tour voerde o.a. naar de Wintergarden, een heel bijzondere botanische tuin. We kregen de gelegenheid een niet meer werkende vulkaan te beklimmen en zijn bijna op de top geraakt. We reden door een wijk waar de duurste huizen van de stad waren.

Omdat het nog te vroeg was om in te checken hebben we in de buurt een kleinigheid gegeten. We proberen weer aan een min of meer normale calorie inname te werken, het is de afgelopen 2 weken n.l. nogal uit de hand gelopen wat dat betreft.

Onze kamer blijkt een geheel ingericht en van alle gemakken voorzien appartement te zijn.

We hebben er eerst maar eens een poosje gerust na alle drukte van de afgelopen dagen.

Omdat ik door de beveiliging niet op mijn website kon komen heb ik de verslagen van de laatste dagen maar op een alternatieve website geplaatst.

Toen we weer een beetje bij de mensen waren zijn we naar "The Waterfront" gelopen. Hier was een ruime keuze in restaurants en bars.

Op een nog zonnig terras hebben we toch nog maar een bescheiden maaltijd tot ons genomen. Omdat het onze laatste dag in Nieuw Zeeland was hebben we e.e.a. vergezeld laten gaan van een prima Nieuw Zeelandse Chardonnay.


Tauranga

Tauranga, zaterdag 9 maart 2019

In Tauranga heette de tour : ¨ Basket of Plenty¨

We gingen met een kleine groep langs diverse winkels en restaurantjes om de daar bereidde artikelen te proeven.

Zo begonnen we bij een winkel waar uitsluitend gebak, taartjes en koekjes werden verkocht.

We kregen er een hartige pie te proeven en ets wat op een tompouce leek.

Vervolgens ging het naar een koffiebranderij, hier werd op kleine schaal koffie gebrand . We kregen er een goede uitleg en mochten ook en koude doch zeer smakelijke koffie proeven.

Bij de zaak van de heer Meyer mochten we Nederlandse kaassoorten tot ons nemen.

Van de sambalkaas en wasabikaas zijn we maar afgebleven, leek ons niet erg authentiek.

We zijn in een avocado boomgaard geweest en hebben diverse oliën geproefd waaronder olie geperst uit de avocado.

Bij een kiwi kwekerij kregen we ijs gemaakt van kiwi te proeven.

Bij een winkel gespecialiseerd in Mediterane produkten kregen we allerlei soorten gedroogd fruit voorgeschoteld en probeerden we gefermenteerde zwarte knoflook.

Als lunch hadden de keuze tussen Clam chowder en fish and chips, we hebben ze natuurlijk alle twee geprobeerd. Er werd een overheerlijke chardonnay bij geserveerd.

Terug aan boord was het tijd om de koffers te pakken en afscheid te nemen van de mannen die ons in het restaurant 14 dagen hebben verwend.

Na het eten was er nog de show van Patric Mc Mahon, we hadden eerder in de week al een optreden van hem meegemaakt. Maar een tweede optreden wilden we beslist meemaken.