Wellington
Wellington, donderdag 7 maart 2019
In Wellington, de hoofdstad van Nieuw Zeeland, mochten we van de autoriteiten niet over het haven terrein lopen. De bussen stonden dus als het ware naast de gangway geparkeerd. Zodoende waren we snel onderweg. Onze gids / chauffeur vertelde ons op een grappige manier van alles over de stad.
De stad is in 2016 getroffen door een aardbeving en dat is op verschillende plaatsen nog duidelijk te zien.
Eerste stop : het Te Papa museum, we werden er door een gids rondgeleid en kregen alles te zien en horen over de oorspronkelijke bewoners en de kolonisten.
Een geheel uit hout opgetrokken kerk, gebouwd in 1866, was onze volgende stop. Ook hier kregen we een terdege uitleg.
Verderop in de stad ging het per cablecar naar de botanische tuinen waar we een stuk van gezien hebben.
Na een koffiestop konden we de rozentuin en begonia`s bewonderen en zagen een stuk Japanse tuin.
Daarna gingen we naar Mount Victoria, na het beklimmen van 80 treden konden we van een adembenemend uitzicht genieten.
Weer daarna volgde een rondrit door de binnenstad en langs de baai. We kwamen langs huizen die over een eigen cablecar beschikken omdat er domweg geen andere manier is om het huis te bereiken. De huizen prijzen schommelen zo rond de 2 miljoen dollar, toch nog zo`n ca.1,2 miljoen euro.
Napier
Napier, vrijdag 8 maart 2019
Napier, de plaats waar we nu zijn, is in 1931 getroffen door een zware aardbeving waarbij een groot gedeelte van de stad is verwoest en er 256 mensen zijn omgekomen.
De stad is daarna geheel in de stijl van de jaren 30, de art deco stijl, weer opgebouwd.
Die stijl is niet alleen terug te vinden in de prachtige woningen en andere gebouwen maar ook in de winkels die kleding en sieraden in die stijl verkopen.
Je kunt je hier laten rondrijden in een auto uit die jaren en met een persoon in antieke kleding op de foto gaan.
Het zee aquarium was niet veel verschillend van de aquaria die we op andere plaatsen in de wereld gezien hebben. We hebben dus ook hier weer in een tunnel gelopen terwijl de haaien in soorten en maten boven ons zwommen.
Als afsluiting van de tour konden we de voormalige gevangenis van Napier bewonderen.
We kregen er de meest gruwelijke verhalen te horen.
Picton
Picton, woensdag 6 maart 2019
In Picton lagen we gelukkig weer aan een kade afgemeerd. Er was weliswaar geen echte terminal maar we waren snel bij de bus die ons naar onze eerste bestemming, een Maori gemeenschap, zou brengen. De rit er heen was geweldig, de natuur is overweldigend. We reden door een bosrijke omgeving, een stuk langs de kust en we zagen talloze wijngaarden.
Aangekomen bij het Maori dorp werden we welkom geheten door een dame die ons in Maori taal welkom heette. Voor we het dorp mochten betreden moesten we ons die taal eigen maken. Dus kregen we in de brandende zon een portie Maori taal onderricht.
Toen we dat redelijk onder de knie hadden werden er twee heren van onze groep aangesteld als Chief. Zij moesten een soort van onderhandeling plegen met de dorpsoudste om toestemming te krijgen het dorpshuis binnen te gaan.
Terwijl we stonden te wachten wat er verder te gebeuren stond kwam er een man, slechts gehuld in een berenvel, gewapend met wat een speer leek, op ons af. Hij was over het grootste deel van zijn lichaam getatoeëerd en kwam onder het slaken van de meest ijselijke kreten op ons af. Gelukkig hield hij op gepaste afstand stil en begon op een schelp te toeteren.
Dit was het teken dat we welkom waren en dat we, nadat we onze schoenen hadden uitgetrokken, binnen mochten komen.
Er werd veel verteld over de Maori tradities, er werd gezongen en gedanst en Ingrid kreeg en greep de kans om met de schaars geklede Maori mannen op de foto te gaan.
Als afsluiting mochten we wat komen drinken en proeven van de zelfgemaakte marmelade.
Het was een prachtige ervaring en we hebben er van genoten.
Onderweg naar Picton zijn we nog gestopt bij een plaats met diverse winkels, hier zou ook wijn kunnen worden geproefd. Maar tegen de tijd dat we door hadden waar dat zou plaats vinden was het weer tijd om in de bus te stappen.
Akaroa
Akaroa, dinsdag 5 maart 2019
Toen we vanmorgen aan dek kwamen zagen we dat de ¨Noordam¨ voor anker lag in de baai van Akaroa.
We moesten dus met een tender (reddingsboot) aan de wal gebracht worden. E.e.a. duurde nogal lang, zodat we met ruim een uur vertraging vertrokken richting Christchurch. Hier werden we afgezet bij een artgallery. Dat wekte nogal wat verbazing bij ons en vele medepassagiers.
Er was in het geheel geen sprake van een bezoek aan een artgallery in ons programma.
Bij navraag bleek dat het bezoek optioneel was en dat we ook direkt konden doorlopen naar de Botanische tuin , die wel in het programma zat. Maar dat was dan wel enkele honderden meters lopen.
We hebben het maar voor lief genomen en zijn vrolijk fluitend op pad gegaan.
Het bezoek aan de tuin was meer dan de moeite waard. We hebben er van de prachtige bomen, planten, bloemen en vooral de rust en het stralende weer kunnen genieten.
Voor we weer in de bus stapten hebben we koffie gedronken en een zeer lichte maaltijd genuttigd.
Er zou ons een snack worden aangeboden namens HAL, maar daar wachten we nog steeds op.
In het International Antarctic Centre kregen we alles te zien en horen over het leven en werken in dit Zuidpool gebied.We ondergingen een 4D film waarin we met een schip door het ijs voeren, als het schip een ijsschots raakte begon de stoel waarin we zaten te schudden, kwam er buiswater over dek dan werden we ook een beetje nat. Een leuke ervaring !
Ook een ritje met een ¨Hägglund¨ stond op het program, we mochten in een amfibievoertuig op rupsbanden stappen, en werden vastgesnoerd. Het ritje ging over steile heuvels, een stapel boomstammetjes en een hoopje autobanden. Doordat e.e.a. met een behoorlijke snelheid ging werden we stevig door elkaar geschud, maar goed dat we in veiligheidsgordels zaten en ons konden vasthouden aan lussen in het plafond.
In een apart gedeelte van het centrum konden we heel jonge pinguïns bekijken.
Er was ook een hal waar we de weersomstandigheden aan de zuidpool konden ervaren. We kregen een warme jas aan en mochten de hal betreden waar het min 8 graden was. Maar......toen stak er een wind op van 40 km per uur en was de gevoelstemperatuur als snel min 18 graden.
Wat waren we blij dat we de zon even later weer zagen.
Dunedin, maandag 4 maart 2019
Dunedin, maandag 4 maart 2019
In Dunedin stond de bus met daar in Murray, onze gids voor vandaag, op ons te wachten.
We hebben de kustweg gevolgd tot Moeraki, hier liggen de wereldberoemde ¨boulders¨ op ons te wachten. Nou wachten.... ze liggen er waarschijnlijk al miljoenen jaren, men is er nog niet in geslaagd aan te tonen hoe die dingen er gekomen zijn.
Maar wat zijn het dan ?
Eigenlijk zijn het grote ronde rotsblokken, allemaal in de zelfde vorm, maar wel verschillend van grootte. De grootste hebben een middellijn van ruim een meter.
Er zijn er enkele tientallen, en mensen van over de hele wereld komen er naar kijken en willen er natuurlijk opklimmen waarna een foto gemaakt dient te worden.
In Oamaru is het Steam punk museum. Een ruimte met allerhande rariteiten waaronder veel machines die op stoom lopen of hadden gelopen.
Even buiten dit stadje was een opvangcentrum van blauwe pinguïns, de kleinste pinguïn ter wereldWe hebben er een paar kunnen zien die in een soort couveuse zaten, de rest van de aanwezigen komen pas tegen de schemering naar buiten.
TAIWAN, AUSTRALIË, NIEUW ZEELAND EN ZUID KOREA
We gaan weer een grote,verre reis maken.Omdat we in het verleden zuinig moesten zijn met onze vakantiedagen is het er nooit van gekomen richting Australië te gaan.
Maar nu we beiden van ons pensioen, en de daarbij behorende vrije tijd genieten, kunnen we extra tijd nemen om in Australië te geraken.
En dat gaan we dan ook doen.
En hoe is dat plan dan ontstaan ?
We kregen, geruime tijd geleden,een mailing waarin een cruise werd aangeboden die vertrekt vanuit Sydney (Australia) en eindigt in Auckland (New Zealand).
Nu konden we dan toch een lang gekoesterde wens werkelijkheid laten worden.
Maar een vlucht naar Sydney duurt toch nog circa 24 uur en dat leek ons niet aantrekkelijk.
Daarom besloten we een vlucht te zoeken die circa 12 uur duurt en waar we een stopover van een paar dagen kunnen maken.
Dus hebben we een plaats opgezocht waar we tijdens onze vorige reizen nog niet geweest zijn.
Die plaats is op de heenreis Taipei geworden.
Op de terugreis maken we een stop in Seoul.
We vertrekken op 18 februari per China Airlines naar Taipei .Na een paar dagen in Taipei te hebben doorgebracht vertrekken we op 23 februari naar Sydney. Daar gaan we op 24 februari aan boord van
de ¨Noordam¨ van de Holand America Line en vertrekken voor een cruise van 14 dagen die ons o.a. naar Melbourne en daarna naar verschillende havens in New Zealand zal brengen. De eindbestemming van
de cruise is Auckland.
Vanuit Auckland vliegen we naar Seoul waar we ook weer een paar dagen gaan doorbrengen.
Omdat we geen vluchten konden boeken op de dag van vertrek van de cruise en aansluitend aan de cruise zijn we verplicht een nacht in Sydney en een nacht in Auckland te blijven.
We hebben in de diverse steden excursies geboekt.
Zo gaan we in Taipei een Chinese Opera voorstelling bijwonen en in een bekend sterren restaurant een Dim Sum maaltijd nuttigen.
Tijdens de cruise doen we 8 havens aan waar we ook een excursie gaan doen.
Ook in Seoul hebben we o.a. een uitgebreide city tour gepland en een theatervoorstelling.
Natuurlijk gaan we weer proberen u (indien mogelijk) op de hoogte te houden van onze dagelijkse beslommeringen.
Welkom op ons Reislog!
Hallo en welkom op ons reislog!
Dé plaats om op de hoogte te blijven van alle avonturen en ervaringen tijdens deze reis. Vanaf nu zul je hier dan ook regelmatig nieuwe verhalen en foto's vinden, en via de kaart weet je altijd precies waar we ons bevinden en waar we zijn geweest! Meer informatie over ons en de reis die we gaan maken vind je in het profiel.
Wil je automatisch een mailtje ontvangen wanneer er een nieuw verhaal of een nieuwe fotoserie op deze site staat? Meld je dan aan voor onze mailinglijst door je e-mail adres achter te laten in de rechter kolom.
We zien je graag terug op ons reislog en laat gerust af en toe eens een berichtje achter!
Leuk dat je met ons meereist!
Groetjes,
Ingrid en Robert